FORSKELLEN PÅ IUI OG IVF?

IUI er en Intrauterin (i livmoderen) insemination. Den sker ved at vi lægger et tyndt kateter gennem skeden og ind i livmoderen via livmoderhalsen. Sæden – donorsæd eller partnerens sæd – sprøjtes ind i livmoderen gennem kateteret. På denne måde hjælper vi sædcellerne med at finde vej til ægget inde i livmoderen og forhåbentligt bliver ægget befrugtet.

IVF er en In Vitro fertilisation – en befrugtning udenfor kroppen, nemlig i laboratoriet. Vi stimulerer æggestokkene med hormoner, så der dannes flere æg end i en normal cyklus. Æggene tages ud af æggestokkene og befrugtes i laboratoriet med enten donorsæd eller partnerens sæd. De befrugtede æg, embryoner, lægges tilbage i livmoderen, hvor de sætter sig fast og bliver til graviditet.

HVORDAN BESLUTTER VI HVILKEN TYPE BEHANDLING DU SKAL HAVE?

Det er vores behandlerteam, som vurderer dine muligheder og rådgiver dig om type af behandling. Der er flere parametre der har betydning for vores rådgivning: din alder, blodprøve- og skanningsresulater, partnerens sædkvalitet, din fertilitetshistorik og ikke mindst hvilke ønsker du selv har til type af behandling.

KAN JEG STARTE MED IVF UDEN FORSØG MED IUI?

Det er ikke nødvendigt at have et forløb med IUI forud for IVF. Vi rådgiver dig om type af behandling på baggrund af flere parametre. Da IUI er en billigere og mindre indgribende behandling end IVF foretrækker nogle kvinder at prøve med IUI inden de går videre med IVF. Vi følger dig i dit ønske hvis det giver mening i forhold til de parametre, fx alder og hormonprøver, som fortæller os om din fertilitet. Vi ønsker ikke at du skal have flere IUI forsøg, hvis der er minimale chancer for graviditet.

KAN JEG VEKSLE MELLEM IUI OG IVF I ET FORLØB?

Ja, det er muligt, og der er flere forskellige grunde til at begge dele er en god idé. Et eksempel er at du er blevet hormonstimuleret med henblik på behandling med IVF men hvis det viser sig, at du ikke har dannet flere end 1 – 2 æg, kan vi vælge at anbefale dig IUI i den aktuelle cyklus. Det er altid noget vi taler med dig om og du træffer selv beslutningen.

HVORNÅR FORETRÆKKES IVF FREMFOR IUI?

I nogle tilfælde anbefaler vi at starte direkte med IVF behandlinger. Det kan være hvis:

  • En eller begge æggeledere er lukket
  • Kvinden er steriliseret
  • Kvinden har haft graviditeter udenfor livmoderen
  • Kvinden allerede har gennemgået flere IUI uden graviditet som følge
  • Kvinden har lav AMH, men man ser stadig mulighed for stimulation
  • Partneren har nedsat sædkvalitet

HVORNÅR FRARÅDES IVF?

Vi fraråder IVF i hormonstimuleret cyklus hvis:

  • Kvinden har meget lav AMH
  • Kvinden har forsøgt flere gange med IVF i hormonstimuleret cyklus uden dannelse af follikler

I disse tilfælde råder vi enten til IVF i naturlig eller naturlig modificeret cyklus eller IUI.

HVORFOR ER IVF DYRERE END IUI?

De teknikker vi bruger ved IVF fx i laboratoriet er væsentligt mere avancerede og dermed dyrere end de vi bruger ved IUI. Det kræver specialiseret og certificeret personale at rådgive dig om hormonstimulering og at kunne behandle dine æg korrekt i laboratoriet. Ved IVF er der også behov for mere rådgivning og planlægning, som inddrager vores gynækologer.

Har du Flere spørgsmål?

Kontakt os på telefon: +45 33 33 71 01 eller mail: info@vitanova.dk

Hvad vores patienter siger