HVORFOR RÅDGIVENDE SAMTALE INDEN BEHANDLINGSSTART?

Ved den rådgivende samtale inden du starter i behandling, informerer vi dig om forløbet og hvad du selv kan gøre for at blive gravid. Vi taler om den type behandling vi anbefaler dig og hvilke tanker du har gjort dig. Hvis du skal bruge donorsæd taler vi med dig om de etiske aspekter omkring at blive gravid med donorsæd.

Du kan bruge samtalen til at stille alle de spørgsmål du sikkert har og fortælle os hvad du ønsker dig i forbindelse med behandlingen.

SKAL SAMTALEN FOREGÅ PÅ VITANOVA?

Vi foretrækker at have samtaler på Vitanova for vi synes kommunikationen bliver bedre når vi sidder overfor hinanden. Du får mulighed for at se klinikken og møde os.

Men vi kan sagtens gøre det over Skype, hvor vi har mulighed for at se hinanden.

SKAL MIN PARTNER VÆRE MED TIL SAMTALEN?

Det bedste er at du og partner er sammen hele vejen i processen. Det er følelsesmæssigt vigtigt og I vil begge være informeret om hvad der sker i behandlingsforløbet. Din partner skal desuden skrive under på vores erklæringer vedrørende behandlingen i tilslutning til samtalen. Hvis din partners sæd skal bruges ved behandlingen, skal vi lave en sædprøve for at danne os et indtryk af kvaliteteten af sæden.

HVILKE SPROG TALER PERSONALET PÅ VITANOVA?

Personalet på Vitanova taler alle dansk og engelsk. Nogle af os taler desuden svensk, tysk, fransk, italiensk, arabisk og kroatisk.

Vi kan ikke love dig, at du altid træffer en der kan tale dit sprog, men det er normalt ikke noget problem.

KAN SINGLE KVINDER BEHANDLES MED INSEMINATION?

Ja, den danske lovgivning er ligestillet for enlige kvinder, heteroseksuelle og lesbiske par.

KAN LESBISKE KVINDER BEHANDLES MED INSEMINATION?

Ja, den danske lovgivning er ligestillet for enlige kvinder, heteroseksuelle og lesbiske par.

KAN ET PAR BLIVE BEHANDLET NÅR MANDENS SÆD HAR NEDSAT KVALITET?

Ja vi kan behandle med donorsæd, hvis partneren har nedsat sædkvalitet eller det blot er et ønske I har fx hvis der er arvelige sygdomme i partnerens familie. I skal begge skrive under på en erklæring om at I har valgt at bruge donorsæd.

IUI OG PARTNERSÆD MED NEDSAT KVALITET?

I nogle tilfælde ser vi gode resultater med IUI selvom partneren har nedsat sædkvalitet. Ved IUI lægges bliver sæden ”vasket” i laboratoriet, så kun de bedste og mest bevægelige sædceller er tilbage. Disse sædceller kan sagtens befrugte æg og ved IUI sprøjter vi sædcellerne direkte ind i livmoderen og lægger praktisk talt sædcellerne i nærheden af ægget.

IUI MED SÆD FRA EN JEG KENDER?

Ja det kan godt lade sig gøre. Den mand, som skal være donor for dig, vil blive behandlet på samme måde, som en sæddonor fra sædbanken. Det vil sige han skal gennemgå de samme tests, blodprøver og sædanalyse, og svare på et spørgeskema, hvor han skal redegøre for om der er arvelige sygdomme hos ham eller hos hans familie.

Hvis I er et par, der ønsker at bruge sæd fra en kendt donor, bliver han betragtet som donor i forhold til juridiske og økonomiske aspekter i forhold til barnet.

Hvis du er single kvinde og ønsker at bruge kendt donor, bliver han IKKE betragtet som donor i forhold til loven, men som far.

HORMONSTIMULERET CYKLUS OG IUI?

Som regel anbefaler vi hormonstimulation hvis :
- Kvinden har lav AMH og høj FSH
- Kvinden har forsøgt flere IUI-behandlinger uden graviditet
- Kvinden har PCO eller tendens til det

Det vil dog altid være en individuel vurdering, og din egen beslutning om du ønsker hormoner.

KAN TEMPERATURMÅLING BRUGES TIL AT PLANLÆGGE IUI?

Vi fraråder at bruge temperaturmåling som indikator for hvornår IUI skal foretages. Det er en usikker metode og du vil ikke få den optimale behandling.

KAN ÆGLØSNINGSSYMPTOMER BRUGES TIL AT PLANLÆGGE IUI?

Vi fraråder det, da de subjektive symptomer ikke kan give os præcise nok indikationer til at IUI bliver succesfuld. Ægløsningssymptomer kan have værdi i sammenhæng med at du bruger ægløsningstester.

KAN JEG STOLE PÅ ÆGLØSNINGSTESTEN?

I de fleste tilfælde er ægløsningstesten pålidelig nok. Det er dog bedst at du har prøvet det nogle gange inden du starter i behandlingsprocessen, så du lærer testene godt at kende. Der er kvinder som aldrig ser et positivt udslag på testen, selvom de har ægløsning. Vi rådgiver dig undervejs og det er vigtigt at du kontakter os, hvis du er i tvivl om hvornår du skal starte og hvor tit du skal gøre det.

HVILKEN ÆGLØSNINGSTEST SKAL JEG KØBE?

En digital éngangstest, som måler LH.

HVORNÅR SKAL JEG TESTE?

Vi rådgiver dig om dette når vi har den indledende samtale. Du skal teste morgen og aften. Du skal stoppe med at teste, når du får positivt udslag. Kontakt os når du har positiv test så aftaler vi hvornår du skal komme til behandling.

HVAD ER FOLLIKEL MONITORERING/ULTRALYD?

Follikel monitorering (måling) sker ved ultralydskanning 2 – 3 gange i cyklussen og viser hvordan folliklerne udvikler sig. Det er den mest præcise måde at forudsige hvornår IUI skal foregå.

VISER ULTRALYDSSKANNING ÆGGETS KVALITET?

En ultralydskanning kan kun vise folliklens størrelse og om den vokser, ikke om kvaliteten er god nok til befrugtning.

MÅ JEG TAGE EN LEDSAGER MED TIL INSEMINATION?

Ja det er en rigtig god ide at have en med ved inseminationen. Det er dejligt at tale med en anden om oplevelsen af at blive behandlet og måske blive gravid.

IUI OG SMERTER?

Du kan sammenligne IUI med en gynækologisk undersøgelse. Som regel mærker kvinden ikke smerter. Vi bruger et engangsspekulum med lys i, så den der behandler dig kan se hvordan livmoderhalsen ligger og derved føre kateteret ind, så det møder mindst mulig modstand. Når kateteret kommer ind i livmoderen kan nogle kvinder mærke menstruationslignende symptomer.

SKAL MAN LADE VÆRE AT SPISE INDEN IUI?

Nej, tværtimod er det vigtigt at spise og drikke inden en IUI.

ER DER GARANTI FOR GRAVIDITET VED IUI?

Nej, desværre ikke. Der er ingen garanti for graviditet hverken ved IUI, IVF eller samleje.

ER DER RISIKO FOR TVILLINGEGRAVIDITET VED IUI?

Der er altid en lille risiko for tvillingegraviditet, uanset hvilken måde man bliver graviditet på.

ER DER RISIKO FOR GRAVIDITET UDENFOR LIVMODEREN VED IUI?

Der er altid en lille risiko for graviditet udenfor livmoderen, uanset hvilken måde man opnår graviditet på. IUI-behandlingen øger ikke risikoen, hvis man er sikker på at der er fri passage i æggelederne.

IUI, HVIS DER KUN ER PASSAGE I EN ÆGGELEDER?

Vi fraråder IUI hvis du kun har passage på den ene æggeleder. I det tilfælde er der bedre chancer for graviditet ved at behandle med IVF.

SKAL JEG HVILE MIG EFTER IUI?

Fysisk set er det er ikke nødvendigt. Sæden bliver sprøjtet direkte ind i livmoderen og vil ikke løbe ud igen. Du må opføre dig som efter et samleje ift. aktivitet. Bevægelsen øger blodgennemstrømning i livmoderen og dette kan kun være positivt for en evt. implantation.

MÅ JEG DYRKE SPORT EFTER IUI?

Du kan leve som du plejer. Vi fraråder dog svømmehallen og sport med high impact de første par dage efter insemination. Det er bedst at din puls ikke kommer over 100bt/min.

MÅ JEG DYRKE SEX MED MIN PARTNER/MANDLIGE KÆRESTE EFTER IUI?

Ja, hvis du ikke har smerter. Du skal bruge kondom, hvis du er insemineret med donorsæd. Dette er for at være sikre på, at du er gravid med donorsæden og ikke med din mand/kæreste.

Vi anbefaler seksuel aktivitet efter behandlingen fordi vi mener det øger chancerne for graviditet ved helt naturligt at stimulere de hormoner, som er involveret i befrugtning og implantation og som normalt udløses ved orgasme.

MÅ JEG DYRKE SEX MED MIN KONE/KVINDELIGE KÆRESTE EFTER IUI?

Ja - du skal blot respektere din smertegrænse. Vi anbefaler seksuelt aktivitet efter behandlingerne, da vi mener at det kan øge chancerne for graviditet ved helt naturligt at stimulere de hormoner som er involveret i befrugtning og implantation.

Flere spørgsmål?

Kontakt os på telefon: +45 33 33 71 01 eller mail: info@vitanova.dk

Hvad vores patienter siger