Behandlingsforløbet aftales ved den første samtale med vores gynækolog. Gynækologen vil sammen med jer planlægge, hvornår hormonstimuleringen skal starte, således at det passer i jeres planer med hensyn til ægudtagningen og ægoplægningen. Undervejs gennem hormonstimuleringen skal kvinden til skanning, således at æggenes udvikling følges, og der kan justeres på hormonstimuleringen. Hvis du bor langt fra Vitanova, kan du aftale med din egen gynækolog, at du bliver skannet der.

PARTNERES SÆD ELLER DONORSÆD

Microscope

Hvis det viser sig ved de første undersøgelser af sædkvaliteten at partneres sæd ikke kan bruges til befrugtning af æggene, vil vi tale med jer om muligheden for at bruge donorsæd. Nogle gange er sædkvalitet svingende og det er svært at forudsige om den er god nok til befrugtning. Derfor er det vigtigt at I er afklarede inden behandlingen starter, om vi skal bruge donorsæd, hvis partnerens sæd ikke kan bruges. Det er ikke rart at skulle tage stilling, den dag æggene er taget ud, og det viser sig at partneres sæd ikke kan befrugte æggene. Vi taler naturligvis med jer inden vi befrugter æggene med donorsæd. Det er i sidste ende jeres beslutning, der er gældende.

ÆGUDTAGNING, ASPIRATION, KVINDEN

Når der er dannet et passende antal follikler (æg), skal du tage en ægløsnende sprøjte og ægudtagningen sker normalt 36 timer efter. Når du kommer til ægudtagning får du lagt en kanyle (Venflon) i armen, så sygeplejersken kan give dig lidt smertestillende. Derudover får du en lokalbedøvelse i skeden, således at forløbet kan blive så smertefrit som muligt. Nogle mærker næsten intet, mens andre kan føle ubehag eller smerte. Sygeplejersken kan give dig yderligere smertestillende undervejs. Du bliver døsig af det smertestillende, men ikke mere end at du er vågen hele tiden.

Lægen skanner æggestokkene og fører en tynd kanyle ind gennem skeden og ind i æggestokkene. Æggene suges ud. Selve ægudtagningen varer 15 – 20 minutter. Herefter kan du selv gå ind i vores hvilerum, hvor du kan sidde indtil bedøvelsen er aftaget. Det tager ca. en halv time. Du kan føle dig træt og lettere omtåget resten af dagen. De fleste mærker lidt murren eller bliver oppustede i underlivet eller får lette smerter over lænden, det er helt normalt.

Vi anbefaler, at du også hviler dig så meget som mulig resten af dagen, og du må ikke køre bil, fordi du er påvirket af den smertestillende medicin, du fik under ægudtagningen. Det bedste er, at du ikke er alene det næste døgn. I dagene efter ægudtagning kan du gøre som du plejer.

ÆGUDTAGNING, ASPIRATION, MANDEN

Consultation

Hvis æggene skal befrugtes med din sæd, skal du komme på klinikken kl. 8 den dag I skal have taget æg ud. Du kan lave sædprøven på klinikken, eller lave den derhjemme og derefter komme på klinikken med den. Sædprøven må ikke være mere end 1 time gammel, når du afleverer den hos os. Under transporten skal sædglasset holdes tæt ind til kroppen, således at sæden holder kropstemperatur, men den må ikke blive varmere.

For at få den bedst mulige sædprøve er det vigtigt, at du ikke har haft sædafgang (ejakulation) de sidste 3 dage inden ægudtagning. Sædceller kan blive for gamle, hvis de ligger for længe i testiklerne, og derfor er det godt, hvis du har sædafgang på 4. dagen inden ægudtagning og herefter ikke de næste 3 dage.

ÆGOPLÆGNING, TRANSFERERING

Efter ægudtagning befrugtes æggene i laboratoriet. Bioanalytikeren tilsætter sædcellerne til ægget eller sprøjter en sædcelle ind i hvert æg. Denne metode kaldes ICSI, mikroinsemination. ICSI kan bruges, hvis der ikke er så mange gode sædceller i sædprøven. Æggene og sædcellerne skal herefter stå i varmeskab til næste morgen, hvor vi kan se, hvor mange æg, der er befrugtede. Herefter ser vi jævnligt på æggene i mikroskopet, indtil æggene lægges op i livmoderen igen. Dette sker to dage efter udtagningen.

Du får normalt lagt 1 – 2 befrugtede æg op i livmoderen. Oplægningen (transferering) sker som ved insemination. Vi lægger et tyndt kateter op i livmoderen og herigennem sprøjtes de befrugtede æg op i livmoderen. Det varer kun få minutter, og herefter kan du gøre som du plejer. Æggene kan ikke komme ud af livmoderen igen. De næste 14 dage skal du lægge en hormonstimulerende creme i skeden.

GRAVIDITETSTEST

14 dage efter ægoplægning skal du lave en graviditetstest. Testen på urin kan du selv lave derhjemme. Hvis den er positiv, skal du have taget en graviditetsblodprøve (HCG) hos din læge eller hos os. Du skal kontakte os, når du har svar på prøven, også hvis du ikke er gravid.

Hvis du er gravid, vil vi gerne se dig til en graviditetsskanning ca. 3 uger efter. Da er du i 8. graviditetsuge. Du kan også blive skannet hos din egen gynækolog, så beder vi dig om at faxe eller maile skanningssvaret til os. Din menstruation kan være forsinket i forhold til din vanlige cyklus på grund af hormonstimuleringen. Det er derfor meget vigtigt at vi har kontakt med dig uanset om du blev gravid eller ej, så vi kan aftale det videre forløb.

Hele vejen gennem forløbet har vi haft en oplevelse af, at vores ønske var Vitanovas fornemmeste opgave. Vi vil ikke tøve et øjeblik med at anbefale Vitanova til andre i samme situation som os

- Lasse & Ditte -

Hvad vores patienter siger