Sund kost under graviditeten
Når du er gravid, er det særligt vigtigt, at du spiser sundt og varieret. Hvis der mangler noget i din kost, kan det påvirke barnets udvikling. Derfor er graviditet en god anledning til at tage dine spisevaner op til revision og overveje, om der er nogle fødevarer, du mangler i din kost.
Det er ikke nødvendigt at spise for to, når man er gravid. Kroppen har kun brug for ekstra 300 kcal om dagen. En normalvægtig kvinde har behov for omkring 2200 kcal om dagen, så den ekstra energimængde, graviditeten kræver, svarer kun til 1/7 -1/8 af et normalt energibehov. 300 kcal svarer for eksempel til tre bananer eller en halv liter letmælk.
Det er vigtigt, at du sammensætter maden, så du får dækket alle de vigtige behov for ekstra protein, vitaminer og mineraler, som barnet har brug for.
Du skal spise:
- Kød, fisk og fjerkræ
- Grove kornprodukter for eksempel havregryn, rugbrød, knækbrød
- Grønne og fiberrige grøntsager, for eksempel broccoli, spinat, bønner
- Frugt
Rådene hænger nøje sammen med de officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen. Rådene kan ses på www.altomkost.dk.
Under graviditeten anbefales det at tage tilskud af folinsyre, D-vitamin og jern.
Behovet for folinsyre og D-vitamin kan dækkes ved at tage en multivitaminpille for gravide en gang om dagen. Jern skal tages separat. Du skal tage 40-50 mg dagligt fra uge 10 og graviditeten ud.
VÆGT UNDER GRAVIDITETEN
Det er ganske normalt at vægten øges under en graviditet. I løbet af graviditeten vil kvinden som regel tage mellem 10-12 kilo på. Vægten forøges særligt i de sidste måneder inden fødslen.
Vægtforøgelse under graviditet:
- 0. -12. uge: To kilo
- 12. -28. uge: 300-400 gram om ugen
- 28. -40. uge: Tre kilo per måned