Fertilitet og livsstil

Fertiliteten eller frugtbarheden kan måles som den tid der går, fra man beslutter sig for at blive gravid, til det lykkes. Dette tidsrum varierer fra par til par, men vokser generelt med alderen. Men der er også andre faktorer, såsom livsstil og stimulanser, der kan påvirke længden af dette tidsrum.

Fertilitet er tæt forbundet med livsstil, og der er mange seriøse undersøgelser, der viser, at fertiliteten øges, hvis vi får de rigtige vitaminer, motionerer og er tilbageholdende med stimulanser. Livsstil omfatter både de bevidste valg, du træffer, og de mere vaneprægede valg som f.eks. rygning og kost, der har indflydelse på din sundhed og fertilitet. Vi ved, at det er svært at ændre livsstil, og vi vil ikke moralisere, men give dig så god information og støtte som mulig for at øge din fertilitet.

 

Fertilitet og alkohol

Statens Seruminstitut i Danmark afsluttede i 2001 en undersøgelse om fertilitet, hvor konklusionen var, at kvinder med lavt eller moderat alkoholforbrug ikke har nedsat fertilitet sammenlignet med kvinder, der ikke drikker alkohol. Lavt forbrug defineres som 0,5 til 2 genstande om ugen, moderat forbrug som 2,5 til 14 genstande om ugen.

Det er vanskeligt at finde andre undersøgelser, der dokumenterer sammenhængen mellem alkohol og fertilitet. Selvom man bør være forsigtig med at generalisere på baggrund af en enkelt undersøgelse, anbefaler vi, at du nøje overvejer dit alkoholforbrug, både når du forsøger at blive gravid, og når du er blevet det.

I forbindelse med fertilitet undersøgte Statens Seruminstitut samtidig risikoen for for tidlig fødsel og spontane aborter i forbindelse med alkoholforbrug under graviditeten. Denne undersøgelse viste, at indtagelse af mere end 7 genstande ugentligt medfører dobbelt så stor risiko for at føde for tidligt eller få spontan abort. Kvinder, der drikker under 4 genstande ugentligt, har derimod ingen forøget risiko for at føde for tidligt.

Reference:
Katrine Albertsen, Anne-Marie Nybo Andersen, Jørn Olsen, and Morten Grønbæk.
Alcohol Consumption during Pregnancy and the Risk of Preterm Delivery. Am J Epidemiol. 2004;159:155-161

Fertilitet og koffein

De fleste af os drikker kaffe, fordi koffeinet i kaffen giver os et energipift. Koffein findes imidlertid ikke kun i kaffe, men også i te, kakao, cola, chokolade og energidrikke med guarana og maté. Det er derfor ikke kun kaffe, du skal undgå, hvis du vil være koffeinfri.

Der er lavet mange undersøgelser om kaffes indvirkning på organismen, og i forbindelse med fertilitet peger flere af undersøgelserne på, at hvis man indtager mere end 300 mg. koffein dagligt, svarende til 4-6 kopper kaffe, så nedsættes din fertilitet med 35%.

Udover koffein indeholder kaffe også en lang række andre stoffer, hvoraf nogle virker hæmmende på vitaminoptagelsen. Alene af den grund vil vi anbefale, at du skærer så meget ned på dit kaffeforbrug som mulig, idet vitaminerne har stor betydning for optimering af din fertilitet.

Reference:
Effects of caffeine on human health.
Nawrot P, Jordan S, Eastwood J, Rotstein J, Hugenholtz A, Feeley M.
Toxicological Evaluation Section, Chemical Health Hazard Assessment Division, Bureau of Chemical Safety, Food Directorate, Health Canada, Tunney’s Pasture, PL 2204D1, Ottawa, Ontario, Canada K1A 0L2. 2003

Fertilitet og rygning

Det kan ikke siges tydelig nok: rygning er i alle sammenhænge sundhedsskadeligt.

For at sikre en bedre fertilitet anbefales det, at du forsøger at stoppe helt med rygning, inden du starter i inseminationsprocessen, eller i hvert fald nedsætter dit forbrug væsentligt. Frugtbarheden kan måles som den tid, der går, fra man beslutter sig for at blive gravid, til det lykkes. Dette tidsrum varierer fra par til par, men vokser generelt med alderen. Der er også andre faktorer, der kan påvirke længden af dette tidsrum herunder rygning.

I Danmark bliver 81 % af alle par, der ikke ryger, gravide inden for de første 9 måneder, mens det for rygere kun er ca. 70 %. Internationale studier har ligeledes fundet nedsat frugtbarhed hos rygere.

Selvom et graviditetsønske er en stor motivationsfaktor, kan det alligevel virke som en uoverkommelig opgave at stoppe med rygning. Ved din første samtale med jordemoderen foreslår hun en plan for en nedtrapning af rygningen. Akupunktur kan hjælpe dig med at holde op. I vores netværk er der specialister, der kan behandle med akupunktur.

Kræftens Bekæmpelse henviser til en række dokumenterede undersøgelser om risikofaktorer hos fostre og nyfødte, hvor moderen er ryger.

Fertilitet og vitaminer og folsyre

Fødevaredirektoratet og Sundhedsstyrelsen anbefaler, at kvinder, der ønsker at blive gravide, skal tage en vitaminpille med 400 mikrogram folsyre dagligt.Folsyre er et B-vitamin, som er med til at nedsætte risikoen for rygmarvsbrok hos fostre. Mellem 22. og 29. dage efter befrugtningen dannes neuralrøret hos fosteret, altså næsten før du er klar over, at du er gravid. Neuralrøret udvikles senere til rygmarv og hjerne. Det anbefales at tage folsyretilskud indtil 12. graviditetsuge.

Selvom du spiser varieret og sundt, anbefaler vi, at du dagligt tager en vitaminpille, der foruden de almindelige vitaminer også indeholder folsyre. I Matas og på apoteket kan du købe vitaminpiller, der dækker de specielle behov før og under graviditeten.

På apoteket kan du få folderen: Husk folsyre når du vil ha’ børn, udgivet af Fødevaredirektoratet og Sundhedsstyrelsen.

Fertilitet og vægt

Kvinders fertilitet nedsættes i takt med graden af overvægt. Det skyldes bl.a., at hormonsystemet forstyrres af fedtvævet, som påvirker hormoner, der har betydning for menstruationscyklussen. Overvægt kan, ligesom stort vægttab, medføre, at menstruationen helt ophører. Desuden har overvægtige større risiko for at få spontan abort.

Der findes flere metoder til beregning af overvægt . Én er Body Mass Index. BMI angiver forholdet mellem vægt og højde. Det beregnes således: vægt i kilo divideret med 2 gange højde i meter.

  • Normalvægtige har et BMI på 19 – 24
  • Let overvægtige har et BMI på 25 – 29
  • Svært overvægtige har et BMI på 30 og derover

 

Hvis du er overvægtig og gerne vil forbedre din fertilitet, er det en god ide at rådføre dig med en konsulent, der kan lægge en holdbar kost- og motionsplan. Hos Vitanova taler vi med dig om mulighederne ved den første rådgivende samtale.

Vi har åbent og er parate til at hjælpe dig!

Du kan diskutere behandlinger eller spørgsmål, du har, med en af vores erfarne patientrådgivere

Hvis du er klar til at starte IVF-behandling og ønsker at bestille din virtuelle konsultation, kan du gøre dette nemt online.

Book aftale